Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Een nieuwe laptop kopen: welke en waar moet u op letten?

(c) Can Stock Photo / dotshock

Een nieuwe laptop kopen doen we niet elke dag. Bovendien blijft de ontwikkeling van laptops en onderdelen onverminderd doorgaan. Dat maakt een nieuwe laptop kopen iedere keer weer een uitdaging.

Want het betekent dat u iedere keer weer opnieuw moet bekijken welke laptop het best bij uw wensen, gebruiksdoelen en budget aansluit.

Welke nieuwe laptop is het best voor u?

De nieuwe laptop die het best voor u is, is de laptop die aansluit bij uw wensen en gebruiksdoelen. Slechte laptops worden namelijk niet echt meer gemaakt. Wel is het uiteraard zo dat doorgaans goedkopere laptops ook van goedkopere materialen en onderdelen zijn gemaakt. Wat kan betekenen dat ze het minder lang volhouden en eerder stuk gaan dan de duurdere varianten.

Dit zult u wellicht niet echt gaan merken wanneer u uw laptop niet zo heel vaak gebruikt. Maar het kan wel degelijk verschil maken wanneer u uw laptop dagelijks gebruikt en bovendien geregeld meeneemt.

In dat geval zult u dan ook extra aandacht moeten besteden aan de kwaliteit van de behuizing, het toetsenbord en de mousepad.

Ook zult u moeten bedenken hoe vaak u de laptop gaat gebruiken zonder dat er een stopcontact in de buurt is. Want dan is het namelijk fijn wanneer de laptop het een poos volhoudt op één acculading. Ook is het dan fijn wanneer een accu weer snel is opgeladen als deze leeg is.

En als u uw laptop geregeld meeneemt dan is het tevens prettig wanneer hij niet zo groot en niet zo zwaar is.

Hebt u verstand van computers?

Lange tijd hebben we ons niet af hoeven vragen welk besturingssysteem uw laptop zou moeten hebben. Want eigenlijk was er voor de consument slechts één gangbaar besturingsysteem en dat was Windows. Maar de besturingssystemen MacOS van Apple en ChromeOS van Google worden inmiddels ook door steeds meer consumenten ontdekt.

Het besturingssysteem MacOS en laptops van Apple, die MacBooks worden genoemd, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Koopt u een MacBook, dan staat daar MacOS als besturingssysteem op.

Dat is anders voor andere merken laptops die gangbaar zoals: Acer, Lenovo, HP, Asus en MSI. Deze hebben meestal Windows als besturingssysteem.

Maar het is tevens mogelijk dat ze ChromeOS als besturingssysteem hebben. Maar als dat zo is dan heet een dergelijke pc eigenlijk niet langer een laptop maar een Chromebook.

Dat betekent dat we mogen stellen dat wanneer een pc een laptop genoemd wordt, dat deze dan voorzien is van Windows als besturingssysteem.

En een laptop met Windows is de best keuze wanneer u niet heel veel verstand van computers hebt en best nog wel eens wat hulp gebruiken kunt. Omdat over Windows pc’s veruit het meeste te vinden is op internet en in boeken.

Bovendien is voor Windows laptops veruit de meeste software beschikbaar.

In dit artikel concentreren we ons op de laptop met Windows als besturingssysteem. Omdat u anders wellicht al snel helemaal door de bomen het bos niet meer ziet. Want alleen al bij een Windows laptop zijn er aardig wat dingen waar u op letten moet als u er één gaat kopen.

Waar u op letten moet bij een nieuwe laptop kopen

Naast dingen die vooral het gebruiksgemak dienen is het ook belangrijk dat de laptop voldoende presteert voor uw gebruiksdoeleinden. Maar ook dat houdt voor iedereen wat anders in. Want waar de één bijvoorbeeld vooral veel opslagruimte nodig heeft is de ander juist gebaad bij een harde schijf die vooral snel is.

En zo zijn er nog tal van andere dingen die u moet overwegen en waar u op letten moet bij het kopen van een nieuwe laptop. Want het uiteindelijke doel zou moeten zijn: een laptop waarop u fijn werkt en die niet duurder is dan noodzakelijk.

Het beeldscherm

Het beeldscherm van een laptop bepaalt het formaat van een laptop en in belangrijke mate ook het gewicht. Tevens mogen we stellen dat de grootte van het beeldscherm tevens grotendeels de robuustheid van een laptop bepaalt.

Dat bekent grofweg dat een laptop met een kleiner beeldscherm geschikter is om veel mee te nemen dan één met een groot beeldscherm. Temeer omdat hoe groter het beeldscherm en hoe hoger de resolutie, hoe meer stroom de laptop verbruikt. Een hoog stroomverbruik zorgt er vanzelfsprekend voor dat een batterijlading minder lang meegaat.

Over resolutie gesproken. De meest gangbare resolutie voor een laptop is 1920 X 1080 pixels. Deze resolutie wordt ook wel aangeduid als Full HD. Voor de meeste doeleinden waar een laptop voor gebruikt wordt is deze resolutie ruim voldoende.

Maar uiteraard kan het altijd nog beter. Wellicht hebt u de termen Ultra HD, UHD of 4K al wel eens ergens voorbij horen of zien komen. De termen betekenen allemaal hetzelfde een geeft in theorie een scherper, mooier en nog gedetailleerder beeld dan Full HD. Dat komt mede omdat een 4K beeldscherm een resolutie heeft van 3840 X 2160 pixels.

Dat mooiere, scherpere en nog gedetailleerder beeld komt echter wel met een prijs. Want uiteraard betaalt u voor een laptop met Ultra HD beeldscherm meer dan voor een laptop met een ‘slechts’ een Full HD scherm. Maar dat is niet het enige. Een 4K scherm gebruikt namelijk tevens aanzienlijk meer stroom dan een Full HD scherm. Waardoor een batterijlading minder lang mee zal gaan.

Een laptop kopen met een 4K scherm is dan ook alleen aan te raden wanneer u dat echt nodig denkt te hebben. Bijvoorbeeld wanneer u veel en fanatiek digitaal fotografeert en filmt. En wat u maakt met een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit wilt kunnen bekijken op uw laptop.

De kwaliteit van het beeld is overigens niet alleen afhankelijk van de resolutie van het beeldscherm, maar tevens van de gebruikte grafische processor. Tevens wordt de snelheid waarmee het beeld op het beeldscherm wordt opgebouwd hoofdzakelijk bepaald door de grafische processor. Maar ook het type en de hoeveelheid geheugen die de grafische processor tot zijn beschikking heeft draagt er sterk aan bij.

Het spelen van games is bijvoorbeeld zo’n toepassing waarbij het snel op kunnen bouwen van het beeld van groot belang is. Maar ook zware grafische toepassingen hebben daar belang bij.

Maar net als bij een pc zijn het een snelle grafische processor en snel grafisch geheugen die de prijs van een laptop rap op kunnen laten lopen.

Waar u echt goed op letten moet wanneer u een laptop kopen wil die ook grafisch goed presteert is: dat de laptop bij voorkeur een aparte snelle grafische processor heeft, bijvoorbeeld AMD Radion of Nvidia, en apart eigen geheugen.

Dergelijk geheugen is namelijk een stuk sneller dan het normale interne geheugen waar de grafische processor bij goedkopere laptops veelal gebruik van maakt. En dat komt de grafische prestaties van een laptop zeker ten goede.

Maar gelukkig is razendsnel het beeld op kunnen bouwen van veel minder belang voor huis, tuin en keukengebruik, ofwel internetten, e-mailen en tekstverwerken. Dat kan u aanzienlijk geld schelen bij het kopen van een nieuwe laptop.

De processor

De processor is het brein van iedere pc. Het onderdeel dat iedere opdracht die het krijgt van u als gebruiker, of van het programma dat u gebruikt, zo snel mogelijk probeert uit te voeren en te verwerken. Hoe krachtiger de processor, hoe sneller dat zal gaan.

Processors worden gemaakt door Intel en AMD. Tussen de twee processorfabrikanten is al sinds jaar en dag een verwoede strijd gaande over wie de snelste processor op de markt weet te brengen. Op het moment van schrijven heeft AMD de krachtigste processor in handen, maar dat kan volgend jaar zomaar weer anders zijn.

Doorgaans is echter de prijs-prestatieverhouding van AMD beter dan die van Intel.

Maar zolang uw laptop niet perse over de aller-snelste processor hoeft te beschikken, kunt u zich beter concentreren op de vraag: “Wie van de 2 processorfabrikanten levert de beste processor op basis van prijs, prestaties en stroomverbruik voor de doeleinden waarvoor ik de laptop gebruik?”

Want met de kracht van de processor neemt zeker de prijs van de laptop toe en veelal tevens het stroomverbruik.

Goedkope laptop

Als u uw laptop hoofdzakelijk gebruikt om te internetten, te e-mailen en daarnaast standaard Office software gebruikt zoals Word, dan is er niet zo’n heel erg krachtige processor voor nodig om dat gedaan te krijgen. Sterker nog, zelfs de aller-goedkoopste processor zoals de Intel Pentium of de Intel Celeron zouden dat klusje prima kunnen klaren.

Een Intel Pentium processor mag dan misschien niet heel snel zijn, zuiniger met stroom dan menige andere processor is hij wel.

Voor een goedkope laptop zult u tussen de 300 en de 500 Euro kwijt zijn.

Basislaptop

Hebt u behoefte aan een laptop die zijn taken net iets sneller uitvoert, dan komen de basisprocessors van AMD en Intel in beeld, de AMD Ryzen 3 en de Intel Core i3. Hiermee kunt u naast de basisdingen zoals internetten, e-mailen en Officesoftware gebruiken tevens comfortabel een filmpje kijken en netflixen.

Een basislaptop met een AMD Ryzen 3 processor koopt u voor tussen de 400 en de 500 Euro

Een basislaptop met een Intel Core i3 processor kost tussen de 360 en de 700 Euro

De middenmoter

De middenmoot wordt gevormd door de laptop die voorzien is van een Intel Core i5 processor of de AMD Ryzen 5 processor. Op een laptop uit de middenmoot kunt u uiteraard alles wat op een basislaptop ook kan. Maar op deze laptop kunt u tevens goed met fotobewerkingssoftware zoals Photoshop uit de voeten. Ook het gemiddelde spel is speelbaar op een laptop uit de middenmoot.

Tussen de 550 tot 1500 Euro hebt u nodig om een nieuwe laptop te kopen uit de middenmoot met een Intel Core i5 processor.

Tussen de 550 en de 1350 Euro hebt u nodig om een nieuwe laptop te kopen uit de middenmoot met een AMD Ryzen 5 processor.

High-end laptop

Voor degenen die prestaties hoog op het verlanglijstje hebben staan zijn er de Intel Core i7 en de AMD Ryzen 7. Een laptop met een Intel Core i7 of een AMD Ryzen 7 is geschikt om spellen op te spelen die serieuze gamers spelen en die flink wat van de prestaties verlangen van een laptop. Maar ook voor mensen die veel en creatief gebruik maken van beeldbewerkingssoftware is een dergelijke laptop de juiste keuze.

Maar voor de computergebruikers voor wie alleen het aller-snelste goed genoeg is, zijn er tevens de Intel Core i9 en de AMD Ryzen 9 processors.

Een laptop die is uitgerust met een dergelijke processor kost serieus geld. Daarom is het raadzaam goed te bekijken waar de software die u gebruikt het meeste belang bij heeft. Moderne processors hebben namelijk meerdere kernen. Hierdoor is het mogelijk om meerdere opdrachten tegelijk te verwerken.

Niet elke software maakt echter gebruik van meerdere kernen en beperkt zich tot het gebruik van slechts één kern. Games zijn daar een goed voorbeeld van. Games zijn dan ook meer gebaad bij een hoge kloksnelheid.

Veel grafische software, ontwerpsoftware en beeldbewerkingssoftware maken daarentegen wel gebruik van meerdere kernen tegelijk. En ook wanneer u veel in meerdere apps tegelijk werkt hebt u er voordeel van dat een processor beschikt over meerdere kernen.

Dit zorgt er samengevat voor dat de Intel processors vanwege hun hogere kloksnelheid beter geschikt zijn voor gamen en dat u in de andere gevallen beter af bent met een AMD processor.

Tussen de 800 en de 3000 Euro hebt u nodig voor het kopen van een laptop met een Intel Core i7 processor. Voor een laptop met een AMD Ryzen 7 bent u tussen de 1350 Euro en de 1500 Euro kwijt.

Om een nieuwe laptop te kunnen kopen met een Intel Core i9 of een AMD Ryzen 9 processor mag u naar verwachting tussen de 200 Euro en 300 Euro meer uit uw spaarvarken halen.

U ziet dat de prijzen in de diverse categorieën laptops behoorlijk uiteen kunnen lopen en elkaar tevens overlappen. Zoals u inmiddels heeft kunnen lezen bepaalt naast de processor ook het beeldscherm en de grafische processor grotendeels de prijs.

Daarnaast beïnvloedt de hoeveelheid en het type opslagruimte en de hoeveelheid intern geheugen de prijs in belangrijke mate. Daar gaan we nu naar kijken.

Het intern geheugen

Over het interne geheugen van een laptop kunnen we relatief kort zijn. Welk type RAM-geheugen gebruikt kan worden hangt af van de processor en wordt bepaald door de fabrikant van de laptop.

Processor en geheugen werken namelijk nauw samen in een computer bij het verwerken van de opdrachten die de processor krijgt. Het is dan ook van het grootste belang dat deze onderdelen zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd.

Het enige waar u zich als koper van een nieuwe laptop dan ook over hoeft te buigen is hoeveel RAM-geheugen u in uw nieuwe laptop nodig denkt te hebben.

Goedkope laptops en basislaptops beschikken vaak nog over slechts 4GB aan RAM-geheugen. Dat is alleen voldoende wanneer u echt alleen de basisdingen doet zoals: e-mailen, internetten en af en toe een Word-documentje maken.

Maar dan moet u niet een paar dingen tegelijk willen doen waardoor u meerdere vensters open hebt staan. Want dan komt uw laptop al snel geheugen tekort. En zodra uw laptop geheugen tekort komt, dan wordt u laptop direct merkbaar een stuk langzamer

8GB geheugen is doorgaans voldoende voor wanneer u een gemiddelde computergebruiker bent die ook wel eens meerdere dingen tegelijkertijd op de pc aan het doen is.

Als u graag een spel speelt op uw laptop en u gebruikt software die het één en het ander vraagt van uw laptop en u doet bovendien nogal eens wat dingen tegelijk, dan is het raadzaam een laptop te kopen met 16GB intern geheugen.

32GB aan geheugen is voor gebruikers die het maximale van hun laptop vragen door de software die ze gebruiken en de manier waarop ze hun laptop voor hun werk inzetten.

De harde schijf

De traditionele harde schijf maakt steeds vaker plaats voor de SDD. Dat is zeker voor de laptop een goede ontwikkeling. Want de SSD is niet alleen veel sneller dan de traditionele HDD, maar weegt ook nog eens minder en gebruikt minder stroom. Bovendien kan een SSD een stuk beter tegen stoten en vallen.

De SSD is per gigabyte opslagruimte nog wel steeds duurder dan de traditionele harde schijf. Dus wanneer u erg veel opslagruimte nodig hebt op uw laptop, bijvoorbeeld voor het opslaan van videobestanden, dan is het wellicht raadzaam om voor een laptop te kiezen waar naast een SDD tevens een traditionele harde schijf is ingebouwd van 1 of 2 TB.

Een SSD van 256GB is doorgaans voldoende voor het opslaan van uw werkbestanden en een flink aantal muziekbestanden en foto’s. Maar u kunt uiteraard ook overwegen om voor de zekerheid uw laptop uit te rusten met de dubbele opslagcapaciteit van 512GB.

5 aanvullende tips voor bij het kopen van een nieuwe laptop

1) Antivirussoftware kopen is niet langer een noodzaak.

Aparte antivirussoftware kopen is niet langer noodzakelijk. Want in Windows 10 zit reeds een goede virusscanner ingebouwd die uw laptop bij normaal gebruik meer dan voldoende beschermt.

2) Koop op de groei.

Probeer voordat u een nieuwe laptop kopen gaat te bedenken wat u er in de komende 5 jaar eventueel mee zou willen gaan doen. Door hier nu aan te denken voorkomt u dat u straks mogelijk toch processorkracht, beeldkwaliteit, schijfruimte of geheugen tekort komt en u uw laptop mogelijk eerder moet gaan vervangen dan nodig.

3) Moet u een laptop kopen met of zonder Office pakket?

Als u op uw huidige laptop Microsoft Office gebruikt of onderdelen ervan zoals Word, Excel, Outlook of Powerpoint, dan wilt u dat wellicht ook kunnen gebruiken op uw nieuwe laptop. Als u Microsoft Office 365 op uw huidige laptop hebt, dan kunt alle Officesoftware die u gebruikt ook op uw nieuwe laptop gebruiken. Heb u Office ooit als pakket in de winkel gekocht, dan staat op de verpakking een productcode. Hiermee kunt u Office opnieuw installeren op uw nieuwe laptop. Heeft u niets van dit alles dan kunt u Office uiteraard direct bij uw nieuwe laptop kopen.

4) Aansluiting voor een extra monitor, toetsenbord en muis?

Als u veel op uw laptop werkt, dan is comfortabel kunnen werken absoluut een vereiste om lichamelijke klachten te voorkomen. Vaak betekent dit de aankoop van een apart en groter beeldscherm waar u comfortabeler op kijken kunt en een apart toetsenbord en muis. Maar dan moeten daarvoor uiteraard wel de juiste en voldoende aansluitmogelijkheden aanwezig zijn op de laptop.

5) Wacht op een aanbieding.

Nieuwe type laptops komen aan de lopende band op de markt. En wanneer zo’n nieuw type laptop op de markt verschijnt, dan betaalt u daar uiteraard de hoofdprijs voor. Maar voor elk nieuw type laptop dat op de markt verschijnt, zal ook een de markt verlaten. En dat kan nog steeds zomaar een laptop zijn die aan al uw wensen voldoet. Laptops die de markt gaan verlaten worden vaak een stuk gunstiger geprijsd aangeboden door bijvoorbeeld Mediamarkt en Coolblue. Raadzaam is dan ook om naar een nieuwe laptop op zoek te gaan ruim voordat de huidige het begeeft. Op deze manier kunt u namelijk optimaal gebruik maken van aanbiedingen en uw nieuwe laptop zo gunstig mogelijk geprijsd kopen.

Een nieuwe laptop kopen kan nog best wat van uw tijd en aandacht vragen. Zeker wanneer u zich er nooit eerder echt in hebt verdiept. Welke laptop voor u geschikt is en waar u op letten moet als u een nieuwe laptop kopen gaat, zal u in dit artikel ongetwijfeld duidelijker geworden zijn.

En als u op een rustig moment een computerwinkel of een elektronicawarenhuis binnenloopt dan zullen de medewerkers u in alle rust nog veel meer kunnen vertellen over wat ze in de winkel aanbieden. Tevens zou u eens rustig de tijd kunnen nemen om op internet in de webwinkels van grote elektronicawarenhuizen rond te dwalen en te bekijken wat er allemaal te koop is. Want ook daar gaat u ongetwijfeld wijzer van worden en het zal u helpen beslissen welke laptop u kopen moet.

Gerelateerde artikelen